Sós tarkedli

1_3200x1350

Sós tarkedli spárgával, hollandi mártással és füstölt lazaccal

sós / sütés/ tízórai

A tarkedli nem csak édesen fogyasztható. Egy kiváló recepttel készültünk, amelyet a Milluji blog szerzője, Katka Jašková, jegyez. Remekül párosítható sprágával, füstölt lazaccal és hollandi mártással.

HOZZÁVALÓK

4 adaghoz / 12 tarkedli
Előkészületi idő: 30 perc/ kelesztés 90 perc

Tarkedlihez

  • 14 g friss élesztő
  • 1 mokkáskanál nádcukor
  • 1 evőkanál finomliszt
  • 500 ml bio langyos zsírostej
  • 90 g búzaliszt
  • 220 g daraliszt
  • 50 g parmezán
  • 1 tojás (bio vagy szabad tartású)
  • 1 mokkáskanál só
  • Spárga
  • 500 g zöld spárga
  • Só, víz
  • Hollandi mártáshoz
  • 6 tojássárgája
  • 200 g vaj
  • Csipet só
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • Fél citrom leve
  • Felaprított petrezselyem, melétőhagyma vagy medvehagyma
  • Lazac
  • 200 g füstölt lazac

2_1460x1400

Elkészítés

Először a tarkeldi tésztát állítjuk össze. Az élesztőt szémorzsoljuk és elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a 100 g langyos tejet és egy kanál finomlisztet. A kovászt 10 percig pihentetjük. Eközben mindkét liszet egy tálba átszitáljuk, hozzáadjuk a maradék tejet, felvert tojást, sót, reszelt parmezánt, majd az egészet egy lapát segítségével összedolgozzuk. Öntsük hozzá a kovászt is, újra összekeverjük sima, folyós tésztává, majd egy konyharuhával letakarva 90 percig kelesztjük. Ezt követően a tarkeldisütőt kenjük meg olajjal, vagy zsírral és a tészta mindkét oldalát süssük aranybarnára.

Mossuk meg a spárgát és vágjuk le a fás részt. Egy nagy edényben forraljunk vizet 2 mokkáskanál sót adva hozzá. A spárgát 2 percre tegyük a vízbe, majd rögtön szedjük ki, és helyezzük egy percre egy jéghideg vízzel teli tálba.

A hollandi mártás következik. Egy kisebb nyeles lábasban vizet forralunk, majd egy tálban gőz fölött - úgy hogy a víz ne érjen a tál aljához (legyen közte kb. 2 cm), mert attól összekapódik a tojás - elkezdjük főzni a tojássárgáját. A tojássárgáját a mustárral, 1 evőkanál vízzel és sóval egy tálban tesszük a közepesen forró víz fölé. Habverő segítségével kb. 3 percig kevergetjük, amíg halványsárga habos mártást nem kapunk. A vajat kis kockákra felszeletelve, az első 5-6 darabot egyenként adjuk a sárgájához. Mindig alaposan keverjük el a vajat, mielőtt hozzáadjuk a következőt, ezt követeően adagolhatjuk kettesével is. Ha a vaj már teljesen felolvadt a mártásban, még egy kis ideig kevergessük, majd vegyük le a gőzről. :-) Ízlés szerint sózzuk meg, adjunk hozzá citromlevet és az apróra vágott fűszernövényeket. 3 db tarkedlit helyezünk egymás mellé a tányéron, majd mellé tegyünk pár spárgát, locsoljuk meg márátssal, majd díszítsük lazaccal.

Ajnálatunk

  • Mio mélytányér, világosszürke

    Mio mélytányér, világosszürke

     

    Blomus

    5 888 Ft

    raktáron

  • Keverőtál, Ø 21 cm, vörös/burgundy

     

    Keverőtál, Ø 21 cm, vörös/burgundy

     

    Emile Henry

    8 907 Ft

    raktáron

  • TWIN® Pure steel habverő, kisméretű

     

    TWIN® Pure steel habverő, kisméretű

     

    Zwilling

    8 962 Ft

    raktáron

  • SILVA fűszernövény aprító

     

    SILVA fűszernövény aprító

     

    Zone

    17 953 Ft

    raktáron

Főszerepben

A Mineral B Element edény sorozat tarkeldisütője háztartások részére a méhviasz bázisán alapuló bevonattal van tökéletesítve a tapadásmentes tulajdonságok érdekében. Ez az oxidálódás ellen véd, és növeli a serpenyők természetes tapadásmentes képességét, amely ezen kívül minden további használattal javul. A serpenyők minden főzőtestre alkalmasak, beleértve az indukciót is. A Mineral B Element acél serpenyők 100%-an természetesek, felhasználásuk környezetbarát, és újrahasznosíthatók.

1460X1400_HU

5_1460x1400_MILLUJI

A szerzőről

Amikor Katka éppen nem ír, fotóz, vagy utazik, akkor szívesen főz. Kreálmányait ezután megosztja blogján, amelyen a tömérdek ínycsiklandó recept, inspiráció és motiváció található. Természetesen számos remek fotóval megspékelve.
Ezen kívül Katka egy másfél éves kislány, Natálka édesanyja. A kislány az apró örömök élvezetére tanította őt. A blog ezáltal az élet örömét, az ételek és önmagunk szereterét közvetíti felénk. A Kulinának szívügye ez az együttműködés a szerzővel.