Húsvéti torta

1_3200x1350

Húsvéti kókusztorta csokoládéval és áfonyával

édes / sütés / snack

A Húsvéthoz a hagyomány szerint a finom ételek is hozzátartoznak. Miért ne próbálkozunk valami újjal? Martinával, azaz a MamaChef blog szerzőjével együttműködve elhoztuk ezt a meglepően könnyed kókusztortát, amibe első harapásra beleszeret.

Hozzávalók

(18-20 cm tortaformához)

Hozzávalók a korpuszhoz

  • 150 g vaj
  • 115 g cukor
  • 115 g kókuszreszelék
  • 4 tojás (szabadtartásból származó)
  • 100 g zsíros tej
  • 115 g finomliszt
  • 1 sütőpor (foszfátmentes)
  • Hozzávalók a ganache-hoz
  • 200 ml tejszín
  • 100 g csokoládé, legalább 70% kakaótartalommal
  • Hozzávalók a krémhez
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml tejszín
  • 4 evőkanál porcukor
  • fél citrom leve
  • nagy marék áfonya

2_1460x1400

Elkésztítés

Korpusz elkészítése
Felolvasztjuk a vajat, majd hagyjuk kihűlni. Az átszitált lisztet, sütőport és kókuszreszeléket egy kis tálban összekeverjük. A tojásokat a cukorral felverjük - előbb csak a tojásokat, majd kanalanként adjuk hozzá a cukrot, folyamatosan keverve, amíg egy enyhén sűrű, egynemű keveréket kapunk. Ezt követően hozzáadjuk az olvadt vajat és felverjük. Folyamatos kevergetés mellett öntsük hozzá a tejet. A nedves összetevőkhöz adjuk hozzá a szárazakat, majd alaposan keverjük össze. A tortaformát kibéleljük sütőpapírral, vagy kivajazzuk, lisztezzük.  A tésztát a formába öntve előmelegített sütőben 170-175 °C-on 60-70- percig sütjük. A sütés során ellenőrizzük a korpusz belsejéthurkaplácával. A kész kopruszt hagyjuk teljesen kihűlni.

Jó tanács: Ha nagyobb méretű formát használ, a korpusz sütési ideje is lerövidül, tekintettel a magasságára.

Ganache késztítése
Egy kis lábasban forrásig melegítjük a tejszínt. Levesszük a tűzről, majd beletördeljük a csokit. Kevergetjük, amíg a csoki a tejszínben teljesen fel nem olvad.

Krém készítési menete
A tejszínt kemény habbá verjük. Mivel nem minden tejszínt lehet tökéletesen felverni, ezért a bevált márkákat válasszuk, lehetőleg minél nagyobb zsírtartalommal (33%) - ha a tejszín folyik, nem áll össze a torta sem. Egy nagoybb tálban verjük fel a mascarpone-t a cukorral és a fél citrom levével. A keverékhez óvatosan adagoljuk a felvert tejszínt. Csak addig keverjük, amíg a két komponens összeáll.

TIPP: A krémhez egy kevés kókuszlikőrt, vagy kókuszrumot is hozzáadhatunk.

Befejezés
A korpuszt vágjuk ketté. Mindkét korpusz tetejét gazdagon kenjük meg ganashe-sal, majd hagyjuk legalább 10 percig megszilárdulni. Egy spatula segítségével az egyik korpuszt megkenjük a krém felével. A mosott és szárított friss áfonyákat egyenletesen tegyük a krémbe. Helyezzük rá a tészta másik felét, majd kenjük meg azt is krémmel, elsimítva a tetejét és az oldalát. A tortát legalább 1 órára heylezzük hűtőszekrénybe.Ehető virágokkal(ha nem fogyaszthatót használ, ne tegye őket közvetlenül a süteményre), csokoládétojással és szárított kókusszal, vagy. friss gyümölccsel és csokoládéval díszíthetjük.

 

Ajánlatunk

  • Dřevěný stojan na dort střední Color Lab

    Color Lab tortaállvány, fa, közepes méretű

     

    Revol

    26 935 Ft

    raktáron

  • Talíř dezertní Legio Nova Ø 19 cm

     

    Legio Nova desszertes tányér, Ø 19 cm

     

    Eva Solo

    5 368 Ft

    raktáron

  • Dortová forma CLASSIC Ø 20 cm

     

    CLASSIC tortaforma C Ø 20 cm

     

    Kaiser

    3 853 Ft

    megrendelésre

  • Cukrářská špachtle 25 cm FKOfficium

     

    FKOfficium cukrász spatula 25 cm

    kenőkés

    Microplane

    9 343 Ft

    raktáron

A főszerepben

A Color Lab sorozat tortaállványa lehetővé teszi akár sós, vagy édes ételek elegáns tálalását. A tölgyfa meleg színe a modern trendeket követve a tiszta, természetes anyagokhoz nyúl vissza.

1460X1400_HU

5_1460x1400_Mamachef

A szerzőről

Martina fényképész, kulináris élvezetek rajongója, anyuka és mindenekelőtt a Mamachef. cz blog alapítója. Ezen a blogon remek receptekkel, gyönyörű képekkel és a mindennapi élet apróságaival találkozhatnak. Számos élettapasztalatot szerzett Csehországban és Belgiumban. Martina szenvedélyes szakácsnő, ezért a tehetségét a 2016-os cseh MesterChef versenyben mutatta meg. Ha még nem lenne elég, Martina egy neves cseh séfhez, Mirko Kalinához járt képzésre.Jelenleg teljes mértékben új receptek alkotásan dolgozik, különböző ételekről készít képeket és  kisfiával, Mikivel foglalkozik. Az utazáson, főzésen és anyaságon kívül az egyik kedvenc hobbija  különböző tárgyak gyűjtése, amelyekről fényképeket készít. Ilyenek pl. a tányérok, evőeszközök és fazekak. Saját szavai alapján a fényképeknek köszönhetően sokkal jobban értékeli a minőségi darabokat. Ezért Martina és a Kulina együttműködése szerelem volt első látásra a szerzőről.