Használat után mossa el a kést vízzel és puha szivaccsal, megfelelő mennyiségű enyhe tisztítószerrel. Ezután azonnal szárítsa meg egy puha ruháta korrózió megelőzése érdekében.
A késeket mindig kézzel kell mosogatni, nem mosogatógépben. A magas hőmérséklet, amelyen a mosogatógép működik, valamint a mosogató tablettákban lévő oldószerek mind a pengét, mind a markolatot károsíthatják. A sérülés általában nem hirtelen következik be, de a mosogatógép felgyorsítja a pengék kopását.
Az éles kések nemcsak az ételkészítést könnyítik meg, hanem a konyhai biztonságot is garantálják. Ezért hasznos tippeket adunk a kések megfelelő ápolásához, beleértve a mosást, a tárolást, a használatot és természetesen az élezést.
Hogyan ápoljuk a késeket: 3 alapvető szabály
- mossa ki őket megfelelően,
- biztonságosan tárolja őket,
- rendszeresen megtisztítja őket.

Minőségi kés- és mosogatószerek

- Késtömbök és állványok könnyen hozzáférhetőek, biztonságosak és jól védik a pengét. Figyelembe kell azonban vennie, hogy némi helyet foglalnak a konyhában.
- Mágneses sínek gyors hozzáférést biztosítanak a késekhez, és helyet takarítanak meg a konyhapulton, mivel a falra akaszthatók. A kések azonban nincsenek védve a konyhában előforduló portól és zsírtól.
- Fiókbetétek vagy védőburkolatok jól jön, ha a konyhai fiókban csak a többi eszközzel együtt van hely a késeknek, vagy ha gyakran szállítja őket. A védőhüvelyek hátránya a kések hosszadalmas kivétele belőlük.
A legjobb késállványok a vásárlói vélemények szerint

- Célzás - minden típusú kés gyorsan és egyszerűen élezhető. Ugyanakkor nem élezi meg a túl tompa pengét, és inkább alkalmas a rendszeres élezésre, mint a tényleges késélezésre.
- Brousek - gyorsan élesíti a pengét, és még kezdők számára is alkalmas. Kevésbé pontosan élesíti a kést, mint a csiszolókő.
- Csiszolókő - nagyon pontos fókuszálást tesz lehetővé. Minden típusú kés élezésére alkalmas, és hosszú élettartamú. A csiszolókővel történő élezés némi szakértelmet igényel és időigényesebb.
A legjobb késélezők és késélezők a vásárlói vélemények szerint
Hogyan kell helyesen használni a kést
A kések helyes használata elengedhetetlenül fontos a hosszú élettartamukhoz. A szeletelés csak megfelelő felületen, például fából vagy műanyagból készült vágódeszkák. Ezek csak minimálisan károsítják a pengét.
Ugyanakkor ne feledje, hogy számos nyersanyag károsíthatja vagy tompíthatja a pengét. Például a citrusfélék vagy más savas ételek, amelyeknek a sava erodálhatja a kés felületét. A kést szeletelés után azonnal le kell öblíteni.
Rendszeres késkarbantartás
Rendszeresen ellenőrizze a pengék kopását és esetleges sérülését. A kisebb sérülések csiszolással javíthatók, de a nagyobb hibák nagyon nehezen javíthatók, és gyakran nem is javíthatók.

Mikor kell a kést szakszerűen megéleztetni?
A rendszeres szakszerű élezés jelentősen meghosszabbítja a kések élettartamát. Mindig végezze el a következő esetekben:- Ha a kés nagyon tompa, és a szokásos otthoni élezés már nem állítja vissza az élességét.
- Ha a penge láthatóan sérült.
- A kés nem élezhető egyenletesen a penge teljes hosszában a hagyományos élezéssel.
- Évente legalább egyszer, még akkor is, ha a késen a fenti feltételek egyike sem jelentkezik.