Hogyan kell gondoskodni a konyhakésekről


Az éles kések nemcsak az ételkészítést könnyítik meg, hanem a konyhai biztonságot is garantálják. Ezért hasznos tippeket adunk a kések megfelelő ápolásához, beleértve a mosást, a tárolást, a használatot és természetesen az élezést.


Hogyan ápoljuk a késeket: 3 alapvető szabály

  1. mossa ki őket megfelelően,
  2. biztonságosan tárolja őket,
  3. rendszeresen megtisztítja őket.
Image
1. Hogyan kell a késeket megfelelően elmosni


Használat után mossa el a kést vízzel és puha szivaccsal, megfelelő mennyiségű enyhe tisztítószerrel. Ezután azonnal szárítsa meg egy puha ruháta korrózió megelőzése érdekében.

A késeket mindig kézzel kell mosogatni, nem mosogatógépben. A magas hőmérséklet, amelyen a mosogatógép működik, valamint a mosogató tablettákban lévő oldószerek mind a pengét, mind a markolatot károsíthatják. A sérülés általában nem hirtelen következik be, de a mosogatógép felgyorsítja a pengék kopását.

Mosogatószerek


Minőségi kés- és mosogatószerek

skladování nožů
2. Hol tároljuk biztonságosan a késeket
Soha ne tárolja a késeket egymás tetején a fiókban. Ez a leggyakoribb módja annak, hogy megsérüljenek vagy tompuljanak. A kések helyes tárolásának több módja is van:
  • Késtömbök és állványok könnyen hozzáférhetőek, biztonságosak és jól védik a pengét. Figyelembe kell azonban vennie, hogy némi helyet foglalnak a konyhában.
  • Mágneses sínek gyors hozzáférést biztosítanak a késekhez, és helyet takarítanak meg a konyhapulton, mivel a falra akaszthatók. A kések azonban nincsenek védve a konyhában előforduló portól és zsírtól.
  • Fiókbetétek vagy védőburkolatok jól jön, ha a konyhai fiókban csak a többi eszközzel együtt van hely a késeknek, vagy ha gyakran szállítja őket. A védőhüvelyek hátránya a kések hosszadalmas kivétele belőlük.
Tömbök és késállványok


A legjobb késállványok a vásárlói vélemények szerint

Image
3. Mivel élezzük a késeket
A késeket rendszeresen élezni kell. Ideális esetben egy-két hetente, a használat gyakoriságától és intenzitásától függően. A kések élezésére többféle is használható.eszközök:
  • Célzás - minden típusú kés gyorsan és egyszerűen élezhető. Ugyanakkor nem élezi meg a túl tompa pengét, és inkább alkalmas a rendszeres élezésre, mint a tényleges késélezésre.
  • Brousek - gyorsan élesíti a pengét, és még kezdők számára is alkalmas. Kevésbé pontosan élesíti a kést, mint a csiszolókő.
  • Csiszolókő - nagyon pontos fókuszálást tesz lehetővé. Minden típusú kés élezésére alkalmas, és hosszú élettartamú. A csiszolókővel történő élezés némi szakértelmet igényel és időigényesebb.
Fűrészek és csiszolók


A legjobb késélezők és késélezők a vásárlói vélemények szerint


Hogyan kell helyesen használni a kést

A kések helyes használata elengedhetetlenül fontos a hosszú élettartamukhoz. A szeletelés csak megfelelő felületen, például fából vagy műanyagból készült vágódeszkák. Ezek csak minimálisan károsítják a pengét.

Ugyanakkor ne feledje, hogy számos nyersanyag károsíthatja vagy tompíthatja a pengét. Például a citrusfélék vagy más savas ételek, amelyeknek a sava erodálhatja a kés felületét. A kést szeletelés után azonnal le kell öblíteni.

Azonban a fagyasztott élelmiszerek, dióhéj vagy csontok is veszélyeztetettek. Ezért alaposan tisztítsa meg a kést, majd élezze meg, miután ilyen nehéz alapanyagokat vágott. Még jobb, ha alkalmasabb eszközöket, például bárdokat használ.


Rendszeres késkarbantartás

Rendszeresen ellenőrizze a pengék kopását és esetleges sérülését. A kisebb sérülések csiszolással javíthatók, de a nagyobb hibák nagyon nehezen javíthatók, és gyakran nem is javíthatók.

brouseni

Mikor kell a kést szakszerűen megéleztetni?

A rendszeres szakszerű élezés jelentősen meghosszabbítja a kések élettartamát. Mindig végezze el a következő esetekben:
  • Ha a kés nagyon tompa, és a szokásos otthoni élezés már nem állítja vissza az élességét.
  • Ha a penge láthatóan sérült.
  • A kés nem élezhető egyenletesen a penge teljes hosszában a hagyományos élezéssel.
  • Évente legalább egyszer, még akkor is, ha a késen a fenti feltételek egyike sem jelentkezik.
GYIK
A leggyakrabban feltett kérdés
Melyek a leggyakoribb hibák a késellátásban?
Mosogatógépben való mosogatás, helytelen és késői élezés, vágás nem megfelelő felületen, a kések laza tárolása a konyhai fiókban.
Milyen gyakran kell élezni a késeimet?
Ideális esetben hetente vagy kéthetente, a használat gyakoriságától függően. Évente egyszer, majd szakszerűen.
Elmoshatom a késeimet a mosogatógépben?
Nem ajánlott, mert a mosogatógép károsíthatja a kések pengéjét és a markolatot.
Mi a legjobb módja a kések tárolásának?
Késtömbök, állványok, mágneses csíkok vagy betétek a konyhai fiókokhoz vagy védőburkolatokhoz.
Milyen típusú vágódeszka alkalmas a vágáshoz?
A legjobbak a fa vagy műanyag vágódeszkákamelyek kevésbé tompítják a kés élét.
Mikor célszerű szakszerűen megéleztetni a késeimet?
Ha a pengék erősen kopottak vagy sérültek, célszerű azokat szakszerűen megéleztetni.
Mikor van itt az ideje a pengék cseréjének?
Ha a kések annyira megsérültek, hogy már nem lehet őket élezni, ideje újak után nézni.