Főzzön mint egy séf

1_3200x1500_CZ

A Coda felső kategóriájú étterem séfje. Született perfekcionista, Siefried Vidovicánál és Laurent Grasánál tanult. David a Slow Foodot részesíti előnyben és  a Sous Vide hús készítését propagálja Csehországban. Az egészséges életmódot, modern gasztronómiát, japán késeket és a hosszú futópályákat részesíti előnyben.

Staub

A Staub öntöttvasból készült fazekak szakácsok által ajánlott és kedvelt fazekak. Ez a kék színű fazék valójában kíváncsivá tett. Gyakran lehet azt hallani, hogy a kék szín és az étel nem a legjobb kombináció. Szerintem ez nem igaz. Az az érzésem, hogy manapság, főleg Csehországban ez a mítosz már lassan feledésbe merül. A kék szín remekül mutat, ha „tenger gyümölcseit”, tengeri vagy édesvízi halakat készítünk benne.

Ez az 2,6 literes öntöttvas fazék számomra nagyon univerzális, amely a családi főzéshez ideális az ún. „egy fazékból” való ételekhez. Ez a nagyság három vagy akár öttagú család számára is megfelelő. Párolásra, piláfra vagy marokkói tajine elkészítésére is alkalmas ez a fazék. Az étel, amit ebben a szép fazékban elkészítettem „hal tajine” volt. A hal nagyon jól mutatott a kék színű fazékban. Mondanom sem kell, hogy friss, aromás és ízes étel került ki belőle.

2_1460x1400_CZ

3_1460x1400_HU

A Staubok remek funkciója az ételek egyenletes felmelegítése sütés során. A fedő, súlyának köszönhetően megtartja a párát, remekül passzol a fazékra. A belső részén egyedi megoldás található a kiugrások által a pára szépen egyenletesen visszacsöpög az ételre Szeretek benne jázmin rizst főzni, amely szinte mindig tökéletesre sikerül. Szépen és egyenletesen fő a tökéletes hőelvezetésnek és az elhelyezésnek köszönhetően. A főtt rizs puha, szépen ragyog, mintha üveges lenne. A sushi kedvelői is értékelni fogják.

Ez a fazék ideális méretű, sok mindenre használható. A minőségi feldolgozás és az öntöttvas vastagsága miatt nehéznek tűnhet. Otthon egy kicsit nagyobb és ovális fazekam van, de már most látom, hogy szükségem lesz egy ilyen kompakt fazékra is.

Dávid ajánlja

Zwilling

A ZWILLING® Diplôme 23 cm-es konyhai késre nagyon kíváncsi voltam. Abból az okból is, hogy a remek presztizsű Le Cordon Bleu főzőiskola is ajánlja. Van otthon néhány jó minőségű német késem, amelyek soha nem hagynak cserben. Főleg az előkészítésnél, amikor az intenzív szeleteléssel vagyunk elfoglalva. A tálalás előtt, amikor az ételeket a tányérra rakom igyekszem odafigyelni a részletekre, a szeletelés tisztaságára, ezért a vékony nyelű japán késeimet használom. Vékonyabbak és többnyire 15 max. 20 fokos élszögük van.

4_1460x1400_CZ

5_1460x1400_HU

Az az érzésem, hogy a ZWILLING® Diplôme-nál megtalálhatóak ezek a tulajdonságok. Vékonyabb, erősebb és extrém élességű. Bármilyen szeletelés során tiszta és pontos végeredményt kapunk. A kést japán stílúsban gyártották, de mint a többi európai késeknél, ez is alkalmas jobb-és balkezesek számára is. Balkezesként ezt nagyon értékelem. Remekül ül a kézbe, nem fájdul meg hosszabb és intenzívebb szeletelés során sem. Még egy apróság, amit értékelek a japán késeknél az az, hogy a nyél végén nincs végződés. Személy szerint azt gondolom, hogy ez jobb megoldás, mivel a nyél tökéletesen tapad a vágódeszkához és a szeletelés is tökéletes. A ZWILLING® Diplôme fantasztikus, sokoldalú kés, amely remekül ül a kézben, kemény és hihetetlenül éles.

De Buyer

Ezek a serpenyők már lassan két évtizede a kedvenceim közé tartoznak. Tönkretehetetlenek, remekül működnek bármilyen tűzhelyen. Indukciós lapon, gázon, tűzön vagy akár égő szénen is használható!

Ezek a serpenyők nálunk a professzionális konyhában egész nap szinte szünet nélkül használva vannak. Tíz éven keresztül erős gázégőkön, naponta 16 órán át használtuk az év 365 napján keresztül. Az utóbbi 5 évben pedig indukciós főzőlapon. Ennél jobb tesztelést nem is tudok elképzelni!

Ezek az erős acél serpenyők néhány használat után besötétednek, fényes patinájuk lesz, ami szerintem olyan, mint a teflon vagy más tapadásgátló felületek. A hús, hal vagy a palacsinta kicsit rátapadhat a meleg felületre, de néhány másodperc után amikor a fehérje és a cukor karamellizálódik a nyersanyagok szélén, újból tapadásmentesek lesznek. Elég egy kicsit megrázni a serpenyőt vagy megfordítani a nyersanyagokat.

6_1460x1400_CZ

7_1460x1400_HU

Sütőben is használhatók. Bármit kibírnak. Az egyik legfontosabb dolog a karbantartásuk. Nem szabad mosogatógépben tisztítani és kemény kémiai anyagokat használni a tisztításukra. Használat után öntsön egy kevés tiszta vizet a serpenyőbe és  hagyja a vizet főni. Gáztűzhely esetén a belső oldalakat törölje át többször, gyengén szivaccsal, hogy eltűnjenek az odaégett foltok. A gyártó nem nagyon tanácsolja, de már kipróbáltam és működik így is a tisztítás. Ami a serpenyő alját illeti, ott már óvatosabb vagyok. Fontos, hogy az elmosása után azonnal törölje szárazra. Ha nem teszi, akkor a nedves felületen rozsdás foltok keletkeznek. Természetesen újból meg lehet őket mosni! Mielőtt eltenné a serpenyőt törölje át zsíros ronggyal úgy, hogy ne maradjanak zsírfoltok. Ez arra szolgál, hogy a serpenyő korrózió és nedves levegő ellen védve legyen. Számomra egyértelműen remek, tönkretehetetlen és ökologikus serpenyőről van szó, ráadásul kedvező áron.

Dávid ajánlja

8_1460x1400_CZ

Coda Restaurant

Dávid Šašek séffel és a tökéletes ételeivel a prágai Coda Étteremben ismerkedhet meg. Az  ételek „Sous Vide“ főzési módszerrel készülnek friss nyersanyagokból, amelyeket helyi termelőknél vásárolnak. E technikának köszönhetően a hús omlós és szaftos lesz a színe pedig szép rózsaszín. Az éttermet sok művészi alkotás díszíti, eredeti festmények, műanyag modellek és szobrok  Dalitól, Chagalltól, Kodettól, Frank von Stuckól, Myslbektől és Picassótól. Élvezze ki a remek étel ízét és a művészi közeget egy helyen.

*Fénykép: Coda Étterem, Veronika Budínová